Thursday, August 25, 2016

Daily Logical Reasoning Quiz for IBPS/BOB/RBI Grade-B Exam



In a certain code language “ driving is not easy “ is written as ‘ jo ro ho go’, “rough and tough driving” is written as ‘no sa jo da’, “ looks easy but dangerous’ is written as ‘ai ro to po’, and is rough tough dangerous driving is written as ‘ho jo no ai da’

1. What is the code for ‘easy’ in the given coded language?
A). go
B). no
C). sa
D). ro
E). da

2. What is the code for ‘tough’ in the given coded language?
A). no
B). da
C). sa
D). Either sa or da
E). Either no or da

3. What may be the possible code for ‘rough but nice’?
A). po bi ni
B). no po ai
C). no to po
D). no to ai
E). ta jo bi

4. What may be the possible code for ‘easy and solved’ in the given coded language?
A). sa go ro
B). sa ro cu
C). no ro sa
D). cu ro go
E). sa ro to

5. What is the code for ‘dangerous’ in the given coded language?
A). no
B). sa
C). to
D). ai
E). ho


Input: hearing 18 integrity 50 xenon 89 glow 33 century 81 23 goal

Step I: glow hearing 18 integrity 50 xenon 33 century 81 23 goal 89

Step II: glow goal hearing 18 integrity 50 xenon 33 century 23 81 89

Step III: glow goal xenon hearing 18 integrity 33 century 23 50 81 89

Step IV: glow goal xenon century hearing 18 integrity 23 33 50 81 89

Step V: glow goal xenon century hearing integrity 18 23 33 50 81 89

Step V is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained. As per the rules followed in the above steps, find out the appropriate steps for the given input.

Input: 19 numerology 48 global 88 xylem 25 telling 79 59 fabricate torcher

6. Which step number would be the following output?

Xylem global telling torcher 19 numerology 25 fabricate 48 59 79 88

A). Step III
B). Step IV
C). Step V
D). There will be no such step
E). None of These

7. Which of the following would be the last step of the following rearrangement?
A). IV
B). V
C). VI
D). VII
E). None of These

8. If in the last step all the words get rearranged in alphabetical order, which of the following words retain its original position.
A). fabricate
B). xylem
C). telling
D). global
E). None of These

9. Which of the following would be at the 7th position from the left in step III?
A). 25
B). fabricate
C). 48
D). telling
E). None of These

10. In Step IV, if ‘xylem’ is related to ‘88’ and ‘global’ is related to ‘79’ then ’19’ is related to which of the following, if the same pattern is followed.
A). 48
B). 59
C). fabricate
D). 25
E). None of These


Answers:

1. D

2. E

3. A

4. B

5. D

6. B

7. C

8. D

9. A

10. C