Thursday, August 25, 2016

Daily Important Quantitative Aptitude Question for IBPS/BOB/RBI Grade-B Exam




Directions (1-5) : What should come in place of question mark (?) in the following number serie?

1. 444  467  513  582  674  789  ?
A). 950
B). 904
C). 927
D). 881
E). 973

2. 23  25  53  163  657  3291  ?
A). 16461
B). 13169
C). 9877
D). 23045
E). 19753

3. 13 13  65  585  7605  129285  ?
A). 2456415
B). 2235675
C). 2980565
D). 2714985
E). 2197845

4. 1 16 81 256 625 1296  ?
A). 4096
B). 2401
C). 1764
D). 3136
E). 6561

5. 7  20  46   98   202   ?
A). 410
B). 420
C). 430
D). 450
E). 440


Directions (6-8) : The following questions are accompanied by the three statements A, B and C. You have to determine which statement is/are sufficient to answer the questions.

6. 8 men and 6 women can complete a piece of work in 21 days. How many days will it take for 12 men and 9 women to complete the same work?
A. 6 men can complete the work in 42 days
B. 7 women can complete the work in 63 days
C. The amount of work done by a woman in 4/7th of the work done by a man in one day.

A). Any two of them
B). Any of them
C). Only C
D). Either A or B only
E). No need of any information

7. If a and b are the integers, is a+b an odd number ?
A. 7 < a < 10    B. 8  < b  <11   C. a =< b

A). A and B together are sufficient
B). B and C together are sufficient
C). C and A together are sufficient
D). A,B and C together are necessary
E). A, B and C even together are not sufficient

8. How many marks did Jitendra obtain in chemistry?
A. The average marks obtained by Jitendra in Physics, Maths, Chemistry is 71
B. The total marks obtained by Jitendra in Chemistry and Physics is 142.
C. The total marks obtained by Jitendra in Physics and Math is 162.

A). A and B only
B). A and C only
C). A and B or C only
D). B and C only
E). All A, B and C together are needed

9. A two meter long train moving with an average speed of 120 km/hr crosses a platform in 24 seconds. A man crosses the same platform in 4 minutes. What is the speed of man in Km/Hr.
A). 8.2
B). 7
C). 2
D). 7.2
E). 6

10. The simple interest accrued on a sum of certain principle is Rs. 7200 in six years at the rate of 12 p.c.p.a. What would be the compound interest accrued on that principle at the rate of 5 p.c.p.a in 2 years ?
A). 1000
B). 1025
C). 1050
D). 1075
E). 2000

Answers :

1. C

2. E

3. D

4. B

5. B

6. B

7. E

8. E

9. D

10. B