Thursday, August 25, 2016

Banking Quiz : Banking Awareness Quiz for Upcoming IBPS/BOB/RBI Exam



1. Micro Credits started from
A). USA
B). India
C). Bangladesh
D). Japan
E). None of These

2. Digital Banking can be done through   ___.
A). Mobile Phone
B). Internet
C). Telephone
D). All of The Above
E). None

3. The International Bank for Reconstruction and Development(IBRD) is better known as __
A). World Bank
B). IMF
C). ADB
D). AIIF
E). Known By its Name

4. Bank of Calcutta, Bank of Bombay, Bank of Madras were merged in 1921 to form __
A). Imperial Bank of India
B). Reserve Bank of India
C). Bank of India
D). Union Bank of India
E). None of These

5. Production and Consumption takes place at about the same time. This is a characteristic of __
A). Manufacturing Sector
B). Agriculture Sector
C). Service Sector
D). All of The Above
E). None of these

6. Which of the following is known as plastic money __
A). Credit Card
B). Bearer Check
C). Demand Drafts
D). Participatory Notes
E). None of these

7. FDR Is __
A). Fix Date rate
B). Fixed Deposit Receipt
C). Full Date Rate
D). Final Deposit Receipt
E). None of these

8. NBA stands for ___
A). Net Banking Assets
B). Net Book Act
C). National Banking Act
D). National Banking Association
E). None of the Above

9. Which among the following terms describe the “Universal Banking” ?
A). Branches of Bank in all major form of the world
B). A bank providing services in all geographical territories of its country
C). A bank providing combination of commercial banking and investment banking
D). All of the Above
E). None of these.

10. In Bullion Market __
A). Gold are purchased and sold
B). Books are purchased and sold
C). P-Notes are collected and transferred
D). Policies are purchased and sold
E). Foreign Investors are given opportunity to buy and sell.

Answers :-

1. C

2. D

3. A

4. A

5. C

6. A

7. A

8. B

9. C

10. A