Sunday, July 31, 2016

English Quiz : Fill In the Blanks for IBPS PO Exam




Direction (1-10) : Pick out the Most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

1. Indications are the government is  __  to the prospect of granting bonus to the striking employees.
(a). aligned
(b). obliged
(c). reconciled
(d). relieved
(e). authorized

2. Shivalal __  classical music. He always prefers Bhimsen Joshi to Asha Bhonsle, and pundit Jasraj to Kumar Sanu.
(a). adores
(b). apprehends
(c). encompasses
(d). cultivates
(e). cares

3. As a general rule, Politician do not __ centre stage.
(a). forward
(b). forbid
(c). forgive
(d). forsake
(e). foster

4. The __  study on import of natural as from Iran thorough a pipeline would be completed shortly.
(a). natural
(b). calculated
(c). economic
(d). reallocation
(e). feasibility

5. His party is solely to be blamed for the political __ in the country.
(a). devaluation
(b). revival
(c). advocacy
(d). stalemate
(e). degradation

6. We still have not given our __ to conduct the survey of natural resources in our state.
(a). projection
(b). consent
(c). request
(d). compliance
(e). provision

7. We cannot go on strike every year. Now that we have gone on strike we must __ this issue.
(a). clinch
(b). culminate
(c). cross
(d). canvass
(e). coordinate

8. Man is __ ; however, he is more in need of mental companionship than of physical companionship.
(a). egoistic
(b). biological
(c). emotional
(d). democratic
(e). gregarious

9. He is the best man for this Job. He has mental __ to carry it out.
(a). predilection
(b). durability
(c). adroitness
(d). persuasion
(e). assimilation

10. I was totally __ by his line of thinking and could not put forth any argument.
(a). demolished
(b). nonplussed
(c). exhausted
(d). refuted
(e). degraded


Answers :-



1. (c)   2. (a)  3. (d)  4. (e)  5. (d)  6. (b)   7. (a)  8. (e)  9. (c)  10. (a)


Vocabulary from Options :-

Adore – To like very much

Adroitness – Skill

Advocacy – Giving Support to a cause

Align (with) – To join or agree with someone

Amenability – Adaptability

Canvass – To discuss an idea thoroughly

Clinch – To settle or finalize

Compliance (with) – Obedience to (rule, order)

Concede – To allow or Permit

Consent – Approval to do something

Culminate – To reach the highest Point

Debunk – To show that something is false or undeserving

Degradation – Reduction in quality or status of something

Demolish - To destroy (a structure)

Denounce – To criticize

Devaluation – Reduction in the value of something

Forbid – To order someone not to do something

Forsake – To abandon or give up

Foster – To encourage, To help in development of Something (growth, attitude, interest)

Gregarious – Social, Liking the company of others

Humdrum - Dull, Boring events or acts

Inflammatory – Provoking violent feeling or anger (remark, speech)

Innate – In-born, In one’s nature (tendency, beauty, desire)

Inquisitive – Curious to know something

Invader – One who attacks