RC TEST PAPER 1
Directions for questions 1 to 24 : Read carefully the passages given below and answer the questions that follow.
The most complex script is Japanese. It consists of a long series of tricky picture characters, ideograms, which symbolize ideas and objects derived from Japanese life and culture. In ancient times the writing was practised as an skill from, studied and guarded by selected scholars. It is beautiful, hard to learn, and represents the discipline of scholarship and the delightful dedication of Japanese writers to this day. Japanese children learn to write their languages all the time they are in school, but very few of them are able to complete the task before they leave. Yet some literacy scholars are persuaded that no one system is more difficult to learn to read and write than any other. Whether or not this is the case, to learn to write always involves practice with a tool which has to be brought under control so that the writer can concentrate on putting together the message rather than on the creation of the sign.
Explanation To Paper I
6. The argument of the author is based on the premise that the nation-state has arrogated morality by trying to become the moral police of its citizens. ‘Prohibition by law is an example of this. Hence, the answer is 
7. The author’s quotation at the end of the para states that virtue which needs a watch man from outside cannot be called as virtue, therefore the sentinel needs to be discarded as virtue can only be a virtue when it is achieved without help of any outside agency, i.e. through self-realisation. So the answer is 
8. The pasage assumes that it is the government who wishes to enforce prohibition in the nation. But it neglects the fact that public opinion for/against a certain issue is also a powerful driving force for government to frame laws of public concern. So the answer is 
9. According to line 7 of the passage, the answer is 
10. Option 3 is the exact opposite of what Goldsmith means in the quotation. See the explanation for 2
11. The ultimate effectiveness of the Meeting lies in the manner in which each participant perceives the goals and aims for which it has been convened. Hence, the answer is .
12. Unwanted invitees to the meeting will waste their own as well as others’ time and will demoralise the serious candidates who really wish to make a contribution. Hence, the answer is .
13. According to the author, a well-set agenda helps make visible the path that leads to the achievement of the goal and allows space for differing goals of the group in advance. It does not clarify the goals of each and every member. Hence, the answer is .
14. According to the author, a facilitator has to guide the discussions on the right track, to allow for different view-points to emerge and space them thematically. Hence, the answer is .
15. A man may be religious, but if he misbehaves he upsets his relationship with his Maker. Hence,
16. Sentence 4 states that when man indulges in bad behavior he upsets his relationship with his Maker and feels weak, lonely. This does not imply that whenever he feels so he has indulged in bad behavior. His negative feelings may have been caused by some other reasons. Hence, 
17. Acts if selflessness may be prompted by either social duty or humanitarian compassion or from a love of God which is necessarily love of god’s creatures, as proved respectively in Sheela and Ram’s example. Hence, 
18. In the author’s opinion bad behavior must also include ordinary, respectable, and self-seeking behavior. Hence, 
19. According to the author, religion is not merely how we act outwardly but is is also concerned with that inner attitude from which our behavior springs. Hence, 
20. See sentence 6 of the passage. Hence, 
21. See sentence 7 of the passage. Hence, 
22. See the last sentence of the passage. Hence, 
23.The Lascaux painting of the reindeer signifies the rituals of success in hunting and ensuring the fertility of the creatures on which people depended for food. Hence, 
24. The size of the prehistoric reindiir cannot be guaged from stone inscriptions as stated in option 4 but from their fossilised bones. Hence,