Friday, March 25, 2016

Most Important General Awareness Questions for RRB NTPC Exam 2016

1). ______________ has emerged as India's fastest growing state, with a growth rate of 9.7% in 2013-14.
a) Mizoram
b) Meghalaya
c) Sikkim
d) Nagaland
e) Kerala
2). The Central Board of Direct Taxes (CBDT) signed how many Advance Pricing Agreements (APAs) with United Kingdom till date?
a) 37
b) 25
c) 43
d) 41
e) None of the above
3). The Himachal Pradesh Government in the first week of February 2016 decided to spend 15 crore rupees on Swachh Bharat Mission in tribal district of
a) Bilaspur
b) Chamba
c) Hamirpur
d) Kangar
e) Kinnar
4). India and _____________ signed a pact for visa-free travel for diplomats recently.
a) Iran
b) Iraq
c) Afghanistan
d) Pakistan
e) Tajikistan
5). The EPCG scheme permits import of capital goods at Zero-custom duty for
a) Pre-production
b) Post Production
c) Production
d) All the three
e) Only a and b
6). Companies Law Committee submitted report recommending changes in the Companies Act, 2013. Who was headed the committee?
a) Vinay Ray
b) Kapil Ray
c) Tilak Ray
d) Tapan Ray
e) None
7). Union Ministry of Shipping exported a batch of six metro coaches to ________ from Mumbai.
a) Indonesia
b) Australia
c) New Zealand
d) Philippines
e) Austria
8). Which state government has set rs.5642/month as minimum wage for domestic helps in the state while limiting their working hours to 8hours/day.
a) Haryana
b) Chandigarh
c) Jharkhand
d) Rajasthan
e) None
9). The Price of non-subsidised LPG cut by _________ per Cylinder was cut down amid a fall in the global prices.
a) 82
b) 82.5
c) 73.5
d) 50.5
e) None of the above
10). Madhya Pradesh CM Shivraj Singh Chauhan said that the govt will construct 35000 homes for whom in the next 5 years.
a) Police Force
b) Government Teachers
c) Daily wage Labors
d) Both a and c
e) None of the above
11). __________ scheme completes 10 years on February 10 2016.
a) One Rank One Pension
b) MGNERGA
c) Atal Pension Yojana
d) PMSBY
e) PMJJBY
12). National Pension System Service week being observed in
a) Feb 1 2016
b) Feb 8 2016
c) Feb 15 2016
d) Feb 22 2016
e) None of the above
13). Indian Coast Guard celebrated ____________ Founding anniversary
a) 40th
b) 41st
c) 42nd
d) 39th
e) 38th
14). Vice President Mohd Hamid Ansari recently visited which countries recently on 5 day visit to carry forward India’s bilateral engagements with the two key South East Asian nations.
a) Myanmar and Laos
b) Indonesia and Brunei
c) Thailand and Vietnam
d) Malaysia and Singapore
e) Brunei and Thailand
15). The 30th Surajkund International Crafts Mela, is began at __________ in Haryana on February 1, 2016.
a) Noida
b) Gurgaon
c) Ghaziabad
d) Faridabad
e) New Delhi
16). To promote ‘ease of doing business’, which state government has decided to do away with five operational approvals hotel owners currently need to obtain from the state Home department.
a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra
e) None
17). Which among the following countries lifted the ban on import of Indian Groundnut in its territory?
a) Cambodia
b) Laos
c) Malaysia
d) Vietnam
e) None of the above
18). World’s first ‘robot-run’ farm set to open in ___________.
a) USA
b) Mexico
c) Canada
d) Japan
e) China
19). Indonesia working on _______ import deal with India.
a) Wheat
b) Cotton
c) Rice
d) Silk
e) None of the above
20). Which country granted license to use gene editing techniques on human embryos?
a) Germany
b) UK
c) Poland
d) Italy
e) France
21). ___________ Cabinet approved draft of Citizenship Law, 2016 expanding scope for dual citizenship.
a) Bangladesh
b) Myanmar
c) Bhutan
d) Nepal
e) None of the above
22). IMF's meet on Asia's economy will be hosted in ____________ with Prime Minister NarendraModi and Christine Lagarde as chief speakers.
a) Mumbai
b) Ahmedabad
c) Lucknowo
d) New Delhi
e) Kolkata
23). Life Insurance Corporation of India (LIC), the country’s largest life insurer, announced the launch of its own insurance repository LIC E-services. Who was the chairman of LIC?
a) Alice Vaidyan
b) G. Srinivasan
c) Rajesh Agarwal
d) Dr. A. K. Saxena
e) SK Roy
24). _______ holding company Alphabet overtook apple to become the most valued publicly traded company in the world.
a) Apple
b) Microsoft
c) Samsung
d) Google
e) None of these
25). Which air ways launched a feature 'Fly for Sure' that would guarantee air travel within 24 hours for passengers whose flight has been cancelled or delayed by over 90 minutes?
a) Air Costa
b) Deccan Chatters
c) Fly Easy
d) Spice Jet
e) Taj Air
26). The Competition Commission of India approved the acquistion of Starwood Hotels & Resorts Worldwide by Marriott international estimated at
a) 12.2 billion dollars
b) 7 billion dollars
c) 10.7 billion dollars
d) 11 billion dollars
e) 15 billion dollars
27). Bharat Net seeks to connect all of India’s households, particularly in rural areas, through broadband by
a) 2018
b) 2017
c) 2020
d) 2022
e) None of the above
28). ________ is the first time in India that a woman has been appointed to head a paramilitary force SashastraSeema Bal.
a) ArchanaBalasubrmaniam
b) ArchanaRamanathan
c) ArchanaRamasundaram
d) Archana Rattan
e) ArchanaAgarwal
29). ________ has taken over as Managing Director and CEO of Corporation Bank following the retirement of S R Bansal.
a) J K Garg
b) Sadanad
c) Satyamurthy
d) Krishna Rao
e) A M Sinha
30). Who among the following crowned with Miss Asia at World Miss University.
a) RakhaChetri
b) RenukaChetri
c) RekhaChetri
d) RewatiChetri
e) RamyaChetri
31). Bollywood actress Priyanka Chopra, is all set to present at the upcoming 88th Academy Awards after successful debut in which American show?
a) Queen for a Day
b) Queen as Folk
c) Quantico
d) Quark
e) None of these
32). “Transendence” a book by ________ was launched in Johannesburg, South Africa.
a) APJ Abdul Kalam
b) NarendraModi
c) Sachin Tendulkar
d) KailashSatyarthi
e) None of the above
33). West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee broke her own record at the 40th Kolkata International Book Fair (KIB) by penning and releasing ________ books.
a) 9
b) 10
c) 8
d) 20
e) 15
34). Union Minister of Science, Technology and Earth Sciences Dr Harsh Vardhan inaugurated the construction of Borehole Geophysics Research Laboratory (BGRL) at
a) Kese, Maharashtra
b) Surli, Maharashtra
c) Karad, Maharashtra
d) Sonsal, Maharashtra
e) None of the above
35). Scientists from the Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB) have discovered a new genus and species of ‘arboreal toad’ or ‘bush toad’ in
a) Andaman
b) Nicobar
c) Ross
d) Neil
e) Willington
36). Who is the World’s top batsmen in T20 Rankings?
a) ViratKohli
b) Aaron Finch
c) Alex Hales
d) Francois du Plessis
e) MrtinGuptill
37). Aditya Mehta who won the National Snooker Championship 2016 belongs to which state?
a) Uttar Pradesh
b) Maharashtra
c) Jharkhand
d) Rajasthan
e) None of the above
38). The newly formed Rajkot based Indian Premier League (IPL) franchise has been named as the
a) Gujarat Chetas
b) Gujarat Rangers
c) Gujarat Lions
d) Gujarat Stunners
e) Super IX Gujarat
39). Who has been appointed as the mentor for the Kings IX Punjab for IPL season 9?
a) George Bailey
b) VirendraShewag
c) VVS Laxman
d) MuraliKarthik
e) Sanjay Bangar
40). Famous personality N.S. PrabhakaranPillai, died of old age-related ailments in Thiruvalla. He is a
a) Army Chief
b) Navy Chief
c) Politician
d) Lawyer
e) None of the above

Answers:
1) b)2) d)3) e)4) c)5) d)6) d)7) b)8) d)9) b)10) a)11) b)12) a)13) d)14) e)15) d)16) d) 17) d) 18) d) 19) c) 20) b) 21) a) 22) d) 23) e) 24) d) 25) d) 26) a) 27) b) 28) c) 29) a) 30) d) 31) c) 32) a) 33) b) 34) c) 35) a) 36) a) 37) b) 38) c) 39) b) 40) d