Tuesday, January 19, 2016

January Current Affairs Update for IBPS/LIC AAO Exam 2016 Set-10

1.World Health Organization (WHO) has declared the end of outbreak of which disease in West Africa?
(A) Polio
(B) Malaria
(C) Dengue Fever
(D) Ebola
Ans - D

2.Which company recently entered into a partnership with Google to launch new smartphone under Google’s Project Tango?
(A) Lenovo
(B) Nokia
(C) Mototrola
(D) Asus
Ans -A

3.Which was adjudged Best Film in the 61st Britannia Filmfare Awards 2016?
(A) Piku
(B) Hero
(C) Bajirao Mastani
(D) Tanu Weds Manu Returns
Ans -C

4.The Prime Minister's office has constituted a committee to hasten the Mumbai-Ahmadabad High-Speed Rail Corridor, meant for bullet trains between the two cities. Who is the Chairman of this committee?
(A) S. Jaishankar
(B) A.K. Mittal
(C) Arvind Panagariya
(D) Amitabh Kant
(E) Shaktikanta Das
Ans -E

5.The indigenously-built third generation anti-tank missile Nag was on 14 January 2016 successfully test fired at Mahajan Field Firing Range in which state?
(A) Odisha
(B) Gujarat
(C) Goa
(D) Rajasthan
Ans -D

6.Prime Minister Narendra Modi on 16 January 2016 has unveiled the ‘Start-up India, Stand-up India’ action plan in New Delhi to boost ____ in the country?
(A) financial inclusion
(B) startup ventures
(C) gold monetization
(D) None of these
Ans -B

7.‘Sahayog-Kaijin 2016’ is the 15th edition of bilateral exercise by the Indian Coast Guard and its counterpart which country?
(A) Japan
(C) China
(C) South Korea
(C) Nepal
Ans -A

8.Devender Kumar Sikri, on 11 January 2016 sworn in as the Chairman of?
(A) Central Information Commission
(B) Competition Commission of India
(C) Central Vigilance Commission
(D) Knowledge Commission
Ans -B

9.Kamal Hassan and Gautam Ghosh were on 14 January 2016 included in the ______ Committee on functioning of the Central Board of Film Certification (CBFC)?
(A) Shyam Benegal
(B) Adoor Gopalakrishnan
(C) Raj Kapoor
(D) Shaji N Karun
Ans -A

10.Which player has won the 2016 FIFA Ballon d’Or Award?
(A) Cristiano Ronaldo
(B) Lionel Messi
(C) Neymar
(D) None of these
Ans -B

11.Indian Army Day is being observed every year on?
(A) 13 January
(B) 14 January
(C) 15 January
(D) 16 January
Ans -C

12.National Youth Day was observed across India on 12 January 2016 to mark the birth anniversary of?
(A) Swami Vivekananda
(B) APJ Abdul Kalam
(C) S.Radhakrishnan
(D) Aryabhatta
Ans -A

13.State Bank of India (SBI) on 15 January 2016 has launched dedicated specialized branch for start-ups called ‘SBI InCube’ in which state?
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Telangana
(D) Tamil Nadu
Ans -B

14.Which former World No.1 tennis player was on 15 January 2016 included in the International Tennis Hall of Fame?
(A) Martina Hingis
(B) Amelie Mauresmo
(C) David Hall
(D) Marat Safin
Ans -D

15.Who was declared the 2015 FIFA Women's World Player of the Year?
(A) Celia Sasic
(B) Carli Lloyd
(C) Aya Miyama
(D) Nadine Angerer
(E) Hope Solo
Ans -B

16.Indian writer Anuradha Roy on 16 January 2016 has won the prestigious $50,000 DSC Prize for South Asian Literature for her novel?
(A) Sleeping on Jupiter
(B) An Atlas of Impossible Longing
(C) The Folded Earth
(D) None of these
Ans - A

17.Who was on 12 January 2016 bestowed honorary life membership of Kolkata’s soccer outfit Mohammedan Sporting?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Rajanikanth
(C) Lionel Messi
(D) Amitabh Bachchan
Ans - D

18.Tsai Ing-wen was on 16 January 2016 elected as first female and 14th President of which country?
(A) Thailand
(B) North Korea
(C) Bhutan
(D) Taiwan
Ans - D

19.20th National Youth Festival was on 12 January 2016 inaugurated by Union Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari in which state?
(A) Kerala
(B) Chhattisgarh
(C) Tamil Nadu
(D) Assam
Ans - D

20.____ has recently become the first Indian state to achieve 100 per cent primary education?
(A) Gujarat
(B) Himachal Pradesh
(C) Kerala
(D) Karnataka

Ans - C