Sunday, January 10, 2016

January Current Affairs Quiz For IBPS/LIC AAO Exam 2016 Set-1

1.Who has been conferred with the Central Banker of the Year Award (Global and Asia Pacific) for year 2016 recently?
(A) Arun Jaitley
(B) Arundhati Bhattacharya
(C) Raghuram Rajan
(D) Chanda Kochhar

2.Who was on 8 January 2016 appointed as Chairman of Competition Commission of India (CCI)?
(A) Devender Kumar Sikri
(B) Sam Pitroda
(C) Ashok Chawla
(D) G.K.Singh

3.Union Government recently decided to implement the Bharat Stage (BS) VI emission norms from?
(A) 1 April 2016
(B) 1 April 2020
(C) 1 April 2018
(D) 1 April 2019

4.Who was on 7 January 2016 was appointed as the Registrar General and Census Commissioner of India?
(A) Sailesh
(B) Vivek Krishna
(C) Meenakshi Singh
(D) None of these

5.Which bank has recently partnered with FINO PayTech to foray into the payments bank space?
(A) Syndicate Bank
(B) ICICI Bank
(C) SBI
(D) Canara Bank

6.Union Government on 8 January 2016 allowed the conduct of the traditional bull-taming sports, Jallikattu in which state?
(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Bihar
(D) Maharashtra

7.Which company on 7 January 2016 announced acquisition of the property search website Commonfloor.com for an undisclosed amount in a majority stock-swap transaction?
(A) Paytm
(B) Olx
(C) Quikr
(D) 90 acres

8.What is the name of America-Canada boundary line ____________?
a) Parallel Line 49
b) Parallel Line 45
c) Parallel Line 31
d) Parallel Line 38
e) None of these

9.Hashim Amla on 6 January 2016 resigned as Test captain of which country?
(A) Australia
(B) England
(C) South Africa
(D) West Indies

10.Kunal Shah was on 5 January 2016 appointed as the Chairman of Internet and Mobile Association of India (IAMAI). He is the co-founder and CEO of?
(A) Paytm
(B) Snapadeal
(C) FreeCharge
(D) eBay

11.India and France have started their eight-day counter-terrorism and counter-insurgency bilateral military exercise named Shakti-2016 in which state?
(A) Kerala
(B) Andhra Pradesh
(C) Goa
(D) Rajasthan

12.Amitabh Kant was on 7 January 2016 appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of?
(A) BSNL
(B) Lok Sabha
(C) NITI Aayog
(D) Air India

13.Union Government on 7 January 2016 has decided to merge Ministry of Overseas Indian Affairs (MOIA) with which ministry?
(A) Ministry of Home Affairs
(B) Ministry of External Affairs
(C) Ministry of Commerce and Industry
(D) Ministry of Parliamentary Affairs


Answers:-

1-C  2-A  3-B   4-A  5-B   6-B   7-C  8-A  9-C  10-C  11.D  12.C   13.B