Tuesday, December 29, 2015

November Current Affairs Questions for IBPS CWE/LIC AAO Exam Set-2

1. Good Governance Day is being observed every year on which Date ?
Ans-25th December
2. Which state will host the 2019 National Games of India?
Ans-Andhra Pradesh
3. World Tsunami Awareness Day will observed every year on which date ?
Ans- 5th November
4. Who is the author of The Country of First Boys?
Ans-Amartya Sen
5. What is the new deadline for exchanging pre-2005 currency notes of various denominations ?
Ans- 30 June 2016
6. Who was appointed as Chief Executive Officer (CEO) of food regulator Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) ?
Ans- Pawan Kumar Agarwal
7. Who was named ICC Cricketer of the Year for 2015 ?
Ans- Australia captain Steve Smith
8. Which country announced to adopt Chinese Yuan as its legal currency?
Ans-Zimbabwe
9. Who was crowned Miss Universe 2015 ?
Ans- Philippines Pia Alonzo Wurtzbach
10. Who won Miss World 2015 ?
Ans- Mireia Lalaguna Royo From Spain
11. As per World Bank Report which country has become the largest remittance receiving country in 2015?
Ans- India
12. Who become 164th member of World Trade Organisation (WTO) ?
Ans-Afghanistan
13. Who has been appointed as Chief Information Commissioner (CIC) ?
Ans- Former Defence Secretary R.K. Mathur
14. What is India's rank in Forbes’ best countries for business list ?
Ans- 97th (Denmark topped the list )
15. Who is the author of the book ‘Chronicle of a Corpse Bearer’?
Ans- Cyrus Mistry has won the 2015 Sahitya Akademi awards for his English novel ‘Chronicle of a Corpse Bearer’
16. Who will partnered with Google in its project Loon?
Ans- BSNL
17. Who was appointed Chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT) ?
Ans-Arun Kumar Jain
18. Who will head the Judicial Committee on One Rank One Pension (OROP) scheme?
Ans-L Narasimha Reddy
19. Which country has formed the 34 nations Islamic Anti-terror Coalition?
Ans-Saudi Arabia
20. Who has become the first state in the country to submit smart city plans?
Ans-Rajasthan
21. Which country topped Human Development Index rank ?
Ans-Norway (India ranked 130)
22. Who has appointed as India’s Ambassador to Saudi Arabia ?
Ans-Ahmad Javed
23. Who has been named as the 2015 European Tour Golfer of the Year?
Ans-Rory McIlroy
24. Who has been awarded the prestigious 2015 Mailer Prize for Lifetime Achievement ?
Ans-Salman Rushdie
25. Who has been honoured with the Lifetime Achievement Award at the 2015 Dubai International Film Festival (DIFF)?
Ans-Naseerudin Shah
26. Who was sworn in as the President of Argentina ?
Ans- Mauricio Macri Blanco
27. ‘On My Terms: From the Grassroots to the Corridors of Power,’ is the autobiography of whom ?
Ans-Sharad Pawar
28. Inle Lake, is the first UNESCO Biosphere Reserve is in which country ?
Ans-Myanmar
29. Who was named as 2015 Time’s Person of the Year ?
Ans-German Chancellor Angela Merkel
30. International Anti-Corruption Day was observed on which date ?
Ans-9 December
31. What is the name of the first official stock exchange launched by Myanmar?
Ans-Yangon Stock Exchange (YSX)
32. Who will be conferred with the inaugural Uttar Pradesh Ratna Award?
Ans-Frank Islam
33. Human Rights Day observed on which date ?
Ans-10 December
34. What are ‘Masala bonds’ ?
Ans-‘Masala bonds’ are basically rupee-denominated bonds issued in offshore capital markets. These bonds are offered and settled in US dollars to raise rupees from international investors for infrastructure development in India.
35. Who is the Latvia’s first female Prime Minister announced her resignation recently ?
Ans-Laimdota Straujuma
36. Who has launched SME Council in India to help small businesses?
Ans-Facebook
37. Who has emerged as the top source of foreign direct investment (FDI) into India during the first half of the current fiscal year 2015-16 ?
Ans- Singapore has replaced Mauritius
38. Who has won the 2014-15 Men’s Hockey World League?
Ans-Australia by defeating Belgium
39. Which state is the first to allow the MLAs to raise online questions?
Ans-Maharashtra
40. As per the latest report of NITI Aayog, which states has emerged as the “fastest growing economy” in India in 2014-15?
Ans- Bihar
41. Who will host the next Commonwealth summit – CHOGM in 2018?
Ans- United Kingdom
42. The headquarters of Zoological Survey of India (ZSI) are located in which city?
Ans- Kolkatta
43. Which committee has submitted its report on ‘Possible Tax rates under GST’?
Ans- Arvind Subramanian committee
44. When is the International Volunteer Day observed?
Ans- 5 December
45. In which state the union government will introduce e-transfer of wages under MGNREGA from January 2016?
Ans- Kerala
46. When is the World Soil Day (WSD) observed?
Ans- 5 December
47. Which country has the world’s largest pension fund?
Ans-Japan with $1.2 trillion
48. On which date, the International Day of Persons with Disabilities is observed?
Ans-December 3
49. Which is the first Indian bank to introduce Display Debit cards?
Ans- Axis Bank
50. Who became first state to launch Rotavirus vaccination project ?
Ans- Himachal Pradesh
51. . RBI revised Priority Sector Lending norms for Regional Rural Banks from 60 percent to ...........?
Ans- 75 percent effective from 1 January 2016
52 India has launched an International Solar Alliance (ISA) at the conference of Parties (CoP21) Climate Conference with which country ?
Ans-France
53. Name the footballer who won four Guinness World Record certificates for scoring 5 goals in 9 minutes?
Ans-Robert Lewandowski
54. India has been re-elected as the member of which of the following International Organisation?
Ans- International Maritime Organization
55. International Day for the Abolition of Slavery Observed on which date ?
Ans- 2 December
56. World AIDS Day observed across the world on which date ?
Ans- 1 December
57. Who was elected as the President of Burkina Faso ?
Ans- Roch Marc Christian Kabore
58.Which movie was awarded with the Golden Peacock Award for the Best Film at the 46th International Film Festival of India (IFFI), Goa ?
Ans- Embrace of the Serpent
59. Reserve Bank of India (RBI) liberalised the external commercial borrowing framework by increasing the limit for Indian companies for raising funds — with minimum average maturity of 3 years — from $20 million to........?
Ans- $50 million
60. The headquarters of the Mashreq bank are located in which country?
Ans- United Arab Emirates
61. Green bonds are what type of financial instruments?
Ans- A bond is a debt instrument with which a company/organisation raises money from investors
62. Who will hosts first BRICS media summit ?
Ans- China