Friday, December 11, 2015

Daily Quiz-7 for IBPS Clerk Main Exam 2015-16


1) Which bank has won the Bank of the Year award in UK on 3rd December 2015?
a. Yes Bank
b. HDFC Bank
c. ICICI Bank
d. None of the above
ANSWER: Yes Bank
2) RBI released revised priority sector lending guidelines for ___________ banks on 3rd December 2015.
a. Scheduled
b. Commercial
c. Regional Rural
d. Agricultural
ANSWER: Regional Rural
3) Sugar production was up ___ at 23.6 LT in October-November 2015, according to ISMA.
a. 23%
b. 24%
c. 25%
d. 26%
ANSWER: 24%
4) Richest ___ of people produce 50% of the carbon emissions on earth, as per an estimate by Oxfam.
a. 6%
b. 7%
c. 8%
d. 10%
ANSWER: 10%
5) Flipkart has acquired a strategic minority stake in which online company?
a. Snapdeal
b. Mantra
c. MapmyIndia
d. None of the above
ANSWER: MapmyIndia
6) According to scientists, which is the hardest known material known to man?
a. Graphite
b. Diamond
c. Q-carbon
d. C-carbon
ANSWER: Q-carbon
7) A planet has the potential to produce ________ with energy equivalent to a billion megaton bombs, which may severely disrupt power grids and communication systems on the Earth, a new study has found.
a. Solar flares
b. Super flares
c. Hydrogen flares
d. Helium flares
ANSWER: Super flares
8) How many Indian educational institutions figure among top 200 universities in Times Higher Education BRICS and Emerging Economies rankings for 2016?
a. 14
b. 15
c. 16
d. 17
ANSWER: 16
9) A novel mechanism of a protein secreted by_______________, inhibiting the infected host’s immune response by modulating certain genes has been discovered, giving rise to hopes of a targeted drug therapy.
a. Mycobacterium tuberculosis (Mtb)
b. Sycobacterium tuberculosis (Stb)
c. Tycobacterium tuberculosis (Ttb)
d. Lycobacterium tuberculosis (Ltb)
ANSWER: Mycobacterium tuberculosis (Mtb)
10) Who was sworn in as the 43rd CJI on 3rd December 2015?
a. Justice AP Shah
b. Justice MB Shah
c. Justice HL Dattu
d. Justice TS Thakur
ANSWER: Justice TS Thakur