Friday, December 18, 2015

Daily Quiz-12 For bank Exam

1) RBI data shows that unlisted companies had larger share of FDI equity capital pegged at what value?
a. INR 3,46,090 crore
b. INR 2,46,090 crore
c. INR 1,46,090 crore
d. None of the above
ANSWER: INR 3,46,090 crore
2) Forest cover has decreased in which state according to the FSI?
a. HP
b. UP
c. Uttarakhand
d. None of the above
ANSWER: Uttarakhand
3) As per the climate deal released on 12th December 2015, how many of its 31 pages are legally binding?
a. 22
b. 23
c. 24
d. 21
ANSWER: 21
4) How many countries have submitted their nationally determined contributions on climate actions at the COP21 plenary on 12th December 2015?
a. 186
b. 188
c. 189
d. 190
ANSWER: 189
5) Wipro has just won which award for developing a solution for Internet of Things on 12th December 2015?
a. Aegis Graham Bell award
b. Alexander Graham Bell award
c. Graham Bell award
d. None of the above
ANSWER: Aegis Graham Bell award
6) Data integrator SnapLogic has just raised funds from which major companies on December 12, 2015?
a. Microsoft Corp
b. Silver Lake Waterman
c. Triangle Peak Partners
d. Both a and b
ANSWER: Both a and b
7) Board of which two countries approved a definitive agreement to merge the companies in an all stock deal on 11th December 2015?
a. Microsoft Corp and HP
b. Apple and IBM
c. DuPont and Dow Chemical Company
d. None of the above
ANSWER: DuPont and Dow Chemical Company
8) Dr. Najma Heptulla, Union Minister for Minority Affairs has inaugurated a national conference on which theme on December 12, 2015?
a. An Understanding of Educational Aspirations of Minority Girls
b. An Understanding of Educational Attainment of Minority Girls
c. An Understanding of Educational Aspirations and Attainment of Minority Girls
d. None of the above
ANSWER: An Understanding of Educational Aspirations and Attainment of Minority Girls
9) HRD Ministry on 12th December 2015 signed an MoU for establishing three Indian Institutes of Information Technology/IIITs in which Indian cities?
a. Nagpur, Pune, Coimbatore
b. Nagpur, Pune, Chennai
c. Nagpur, Pune, Patna
d. Nagpur, Pune, Ranchi
ANSWER: Nagpur, Pune, Ranchi
10) Which Indian origin writer has been declared the winner of the South East Asia Write Award?
a. Jhumpa Lahiri
b. Jamaludeep Mohamed Sali
c. V. S. Naipaul
d. Salman Rushdie
ANSWER: Jamaludeep Mohamed Sali
11) Which country’s President declared the West African nation an Islamic republic on 12th December 2015?
a. Gambia
b. Zambia
c. Tanzania
d. None of the above
ANSWER: Gambia
12) India signed a partnership agreement with which nation in the rail sector on 12th December 2015?
a. China
b. Japan
c. South Africa
d. Australia
ANSWER: Japan
13) Renowned economist and agriculturalist as well as prolific journalist and well known farmer leader_________ passed away on 12th December 2015 at the age of 81.
a. Sharad Joshi
b. Anil Joshi
c. Manohar Joshi
d. None of the above
ANSWER: Sharad Joshi