Monday, December 7, 2015

Daily Current Affairs-3 for IBPS Clerk Mains Exam 2015-16


1. Who has been elected as the President of industry body Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) for the year 2016?
Answer. Harshavardhan Neotia, Chairman of Ambuja Neotia group
2. Who was appointed as the 43rd Chief Justice of India?
Answer. Justice Tirath Singh Thakur
3. Power Ministers of all states and Union Territories unanimously decided to ensure electrification of all the un-electrified villages by March 31, 2017 in mission mode under which yojana of the government?
Answer. Deendayal Upadhyaya Grameen Jyoti Yojana
4. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi, has given its approval to a new scheme for the financial turnaround and revival of Power Distribution companies (DISCOMs), and importantly also ensures a sustainable permanent solution to the problem. What is the name of the scheme?
Answer. Ujwal DISCOM Assurance Yojna or UDAY
5. What is the name of the Advanced Torpedo Defence System – developed by DRDO which was handed to the Navy Chief Admiral Robin K. Dhowan in Vishakhapatnam?
Answer. The Maareech
6. Who is the author of the Book titled What Happened to Netaji?
Answer. Anuj Dhar
7. Swachh Bharat cess at the rate of what percent on all services now liable to service tax?
Answer. 0.5%
8. Government raised the threshold limit of approval by Foreign Investment Promotion Board from the earlier Rs.3,000 crore to how much amounnt?
Answer. Rs.5,000 crore
9. Anil Ambani-led Reliance Group will develop a 6,000 megawatt Solar Power Park in which state?
Answer. Rajasthan
10. India with which country signed deals worth 9-billion pound as they inked a civil nuclear pact and also decided to collaborate in defence and cyber security?
Answer. The UK