Saturday, December 12, 2015

Daily Current Affairs-15 For IBPS Clerk Main Exam 2015-16

1.With which country, India have decided to establish a ministerial mechanism that would link the two home ministries, filling a vital gap in the overall institutional architecture of the bilateral ties?
Answer. China

2.Pakistan has invited External Affairs Minister Sushma Swaraj for a crucial regional conference in Islamabad on Afghanistan. What is the name given to the conference?
Answer. The ‘Heart of Asia’ conference

3.Which country's Parliament approved a state of Emergency imposed by President Abdulla Yameen?
Answer. Maldives

4.Name the country which has dropped its controversial one-child policy, allowing all couples to have two children for the first time in more than three decades amid pressure from an ageing society and a growing shortfall in the workforce?
Answer. China

5.Name the French Ambassador to India who said that his country is committed to provide over two billion euros for the Smart city projects in India with a focus on Chandigarh, Nagpur and Puducherry?
Answer. Francois Richier

6.Who is going to be the chief guest at the Republic Day parade of January 26?
Answer. French President Francois Hollande

7.Which state government signed a Memorandum of Understanding (MoU) for setting up a bio-ethanol refinery in its state?
Answer. Punjab

8.Narendra Modi announced a package of Rs 80,000 crore for which state and pledged to transform it into a new, modern, progressive and prosperous state for which there will no dearth of money?
Answer. Jammu and Kashmir
9.Barring which state, all States are on board for implementing the National Food Security Act by April next, according to the Union Food Minister Ram Vilas Paswan?
Answer. Tamil Nadu

10.Indian economy is expected to expand by how much percent this fiscal, according to Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD)?
Answer. 7.2 per cent