Wednesday, December 30, 2015

November Current Affairs Questions For Competitive Exam

1. Who became world's most valued nation brand
Ans- United States (India at 7th position)
2. Who was appointed as new global brand ambassador for Tata Motors? passenger vehicles
Ans- Footballer Lionel Messi
3. Brijmohan Lall Munjal died recently. Who is he ?
Ans- Hero Group founder
4.Who won the Swiss Indoors men's singles tennis title
Ans- Roger Federer
5. Indian Railways launches ........ scheme for waitlisted passengers
Ans- Vikalp
6. MTS India will merged with which telecom company
Ans- Reliance Communications
7. Who will act as the Chairman 5-member panel to frame new education policy
Ans- T.S.R. Subramanian
8. BSNL Partner with ....... to set up 100 WiFi hotspots in rural India
Ans- Facebook
9. Who won the 2015 Rugby World Cup for record third time by defeating Australia
Ans- New Zealand
10. Which State has announced to set up bio-ethanol refinery in the state to tackle the menace of wheat and paddy straw burning ?
Ans- Punjab
11. Who was appointed as next Chief Justice of India ?
Ans- Justice T.S Thakur
12. Who became first female jockey to win Melbourne Cup ?
Ans- Michelle Payne
13. Who has won the first prize at the 2015 Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) Prize ceremony ?
Ans- All India Radio?s (AIR?s) Programme on child labour titled Nilkkam Ivarkkoppam
14. Reserve Bank of India has fixed the public issue price at ....... per gram for the sovereign gold bonds ?
Ans- Rs. 2,684
15. Balance Nail 16-01 is joint military exercise of which countries ?
Ans- Nepal and USA
16. Which country was hit by the rare and historic cyclone Chapala, recently?
Ans- Yemen
17. Which country has imposed national emergency due to internal security issues, recently?
Ans- Maldives
18. Which internet gaints is starting the „Project Loon? in India?
Ans-Google (to provide low-cost internet access to rural areas of India
19. Omar al-Bashir, who recently visited India is the President of the which country ?
Ans- Sudan
20.Who was the author of the book „Advantage India-From Challenge to Opportunity??
Ans- APJ Abdul Kalam book was co-authored by Srijan Pal Singh
21. What is the capital of Bosnia ?
Ans- Sarajevo
22. Who was appointed as Managing Director of Oxford University Press India ?
Ans- V Sivaramakrishnan
23. The Bankruptcy Law Reforms Committee (BLRC) headed by.......?
Ans- Dr T K Viswanathan
24. WHich country plane crashed recently in Sinai peninsula of Egypt killing all people aboard?
Ans- Russia
25. Who was sworn in as Prime Minister of Canada ?
Ans- Justin Trudeau
26. Bimal Prasad, who passed away recently was India?s former ambassador of which country?
Ans- Nepal
27. Prime Minister Narendra Modi is ranked at what position in 2015 Forbes Most Powerful People list?
Ans- 9th
28. Which Indian has attained second rank in the latest international rankings of boxing in the 56 kilogram category?
Ans-Indian boxer Shiva Thapa
29. Which country Topped FIFA World Rankings 2015 ?
Ans- Belgium
30. Who has been named as World.s healthiest country?
Ans-Singapore (India ranked 103rd position)
31. Under Indian Gold Coin 2015, what denominations of gold coins are issued?
Ans- 5, 10 and 20 grams
32. What is the minimum and maximum investment allowed under the Sovereign Gold Bond Scheme (SGBS) 2015?
Ans- 2 grams and 500 grams of physical gold
33. Who became the first cricketer in Ranji Trophy history to notch up 10000 runs ?
Ans- Vidarbha opener Wasim Jaffer
34. Who became the fastest Indian to reach 150 wickets mark in the Indian test cricket history ?
Ans- Off-spinner Ravichandran Ashwin
35. Who won the gold medal in the 10m air pistol women.s event at the 13th Asian Shooting Championship ?
Ans- India.s Heena Sindhu
36. Which country topped the 2015 Global Prosperity Index?
Ans- Norway (India ranked 99 position)
37. Who is the most powerful woman in the Indian business sector, according to Fortune India ?
Ans- Arundhati Bhattacharya, Chairperson of SBI
38. Indian origin Harjit Sajjan has been sworn in as Defence Minister of which country?
Ans-Canada
39. Who has been appointed as Vice Chairman of the board of the Bank for International Settlements ?
Ans- Reserve Bank Governor Raghuram Rajan
40. Who has appointed as the Ethics Officer (Ombudsman) at BCCI ?
Ans- Justice Ajit Prakash Shah
41.Who was re-elected by the General Assembly to a six year term on the United Nations Commission on International Trade Law (UNCITRAL) ?
Ans- India
42. The World Science Day for Peace and Development 2015 was observed on ......?
Ans- 10 November 2015
43. Who was the chairmen of Independent Commission (IC) on Doping in Sports submitted its report to the World Anti-Doping Agency (WADA) ?
Ans- Richard Proud
44. Who was honoured with the Aditya Vikram Birla Kala Shikhar Award for lifetime achievement ?
Ans- Santoor maestro Pandit Shiv Kumar Sharma
45. Book titled What Happened to Netaji? authored by whom ?
Ans- Anuj Dhar
46. which companies form a joint venture to manufacture aerostructures for aircraft and collaborate on integrated systems development opportunities in India?
Ans- Boeing and Tata Advanced Systems
47. First international film festival for the persons with disabilities (IFFPD) will be held in which city?
Ans- New Delhi
48. Baglihar Hydro Electric Power Project is located in which Indian state?
Ans-Jammu and Kashmir
49. What is the enhanced FIPB?s monetary limit to approve foreign investment proposals?
Ans-Rs 5,000 crore
50. What percent of FDI is allowed in plantation crops (coffee, rubber, cardamom, palm oil tree and olive oil tree ) in India?
Ans-100%
51. What is the range of India?s strategic missile – Agni-IV?
Ans- 4000 KM
52. Which country will host the World Humanitarian Summit in 2016?
Ans- Istanbul of Turkey
53. Which global companies bagged the contracts for setting up of locomotive factories in Bihar worth Rs Rs 37,000 crore ?
Ans- US based General Electric and French engineering company Alstom (first major foreign direct investment (FDI) in rail projects)
54.What is the full Form of GAGAN ?
Ans- GPS Aided GEO Augmented Navigation
55. What is the name of the Coast Guard?s latest and largest offshore patrol vessel ?
Ans-Samarth
56. Which two bank tie-up to help NRI customers in the gulf to carry out their remittances instantly and more conveniently ?
Ans-Emirates bank and SBI
57. Who was appointed as an Executive Director on the board of the International Monetary Fund (IMF) ?
Ans- Former RBI Deputy Governor Subir Gokarn
58. The Food and Agriculture Organization (FAO) of UN has declared the year 2016 as the __?
Ans-International Year of Pulses
59. Who have won the 2015 International Children's Peace Prize ?
Ans- Abraham M Keita from Liberia
60. Comac C919 aircraft is developed by which country ?
Ans- China
61. Which country was provisionally suspended from International athletics on doping charges?
Ans- Russia
62. G-20 Leaders Summit 2015 held at...........?
Ans- Antalya, Turkey
63. Annual Hundred Drums Wangala Festival is celebrated at which state?
Ans- Meghalaya
64. Who is Yitzhak Navon? who died recently .
Ans- Former Israel President
65. Indian Government has imposed ______% of Swachh Bharat Cess on taxable services ?
Ans- 0.5%
66. Prime Minister Narendra Modi has launched “Neev Fund” to invest in small infrastructure projects in eight low-income states at which place ?
Ans- UK
67. On which date World Diabetes Day observed ?
Ans- Nov 14
68. Which two Indian banks are going to list their bonds on the London Stock Exchange ?
Ans- HDFC & YES Bank
69. What is the free remittance limit under the Liberalised Remittance Scheme (LRS)?
Ans-USD 2,50,000 per financial year
70. Who will host 2015 Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) summit ?
Ans- Philippines
71. Who has won the 2015 Brazilian Grand Prix title of Formula One (F1) ?
Ans- Mercedes driver Nico Rosberg
72. Who have been nominated as members of the Film and Television Institute of India (FTII) Society ?
Ans- Bhawana Somaaya, Satish Shah and Brijendra Pal Singh
73. Which is the first state to start e-auction of mines in India?
Ans-Rajasthan
74. Which organisation has launched Financial Infrastructure Development Network (FIDN)?
Ans-Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)
75. In context to India?s defence system, “Maareech” is related with..... ?
Ans-Advanced Torpedo Defence System
76. Which Indian state is set to open an university exclusively for research-oriented studies related to gender?
Ans- Kerala
77. Aung San Suu Kyi led National League for Democracy (NLD) party has won the election in which country?
Ans- Myanmar
78. What is the name of India?s first mobile-based platform to facilitate global investments for domestic retail investors?
Ans-Stockal
79. Government planning to sell......... of its stake in Coal India?
Ans- 10 per cent
80. Who was conferred with Disaster Risk Reduction Asia Champion honour by UN ?
Ans- Kiren Rijiju
81. Who was elected to Board of Governors of World Water Council (WWC) for 2016-18?
Ans- Prithvi Raj Singh of Jal Bhagirathi Foundation
82.Who was appointed as Chief Executive Officer (CEO) of Standard Chartered Bank, India ?
Ans- Zarin Daruwala
83. Who will host the first International Qawwali Festival 2015 titled Taali Ho that is scheduled to be held from 12 February 2015 to 14 February 2015 ?
Ans-Delhi
84.Who has emerged as the world.s most powerful supercomputer system for the sixth consecutive time ?
Ans- China.s Tianhe-2
85. What is full form of NIIF ?
Ans- National Investment and Infrastructure Fund
86. The United Nations. (UN) International Day for Tolerance is observed on ......?
Ans- November 16
87. Which country have the largest reserve of recoverable uranium in the world?
Ans- Australia
88. India.s first AMRIT pharmacy outlet was opened in which city?
Ans- Affordable Medicines and Reliable Implants for Treatment (AMRIT) pharmacy outlet at AIIMS in New Delhi
89. What is the India.s rank in Global Gender Gap Index for 2015?
Ans-108 (Iceland topped the Gender Gap Index)
90. . Satellite EKS Kosmos-2510 was launched by which country?
Ans- Russia
91. India's largest Greenfield steel project in the country commissioned in which state?
Ans- Kalinganagar steel plant in Jajpur district of Odisha
92. Who is the present Secretary-General of Interpol?
Ans- Jurgen Stock
93. Who was the author of the book .Inside IB and RAW: The Rolling Stone That Gathered Moss.?
Ans- Shankaran Nair
94. Who was appointed as India.s ambassador to China ?
Ans- Vijay Keshav Gokhale
95. Who has been appointed as 43rd Chief Justice of India ?
Ans- Justice T.S.Thakur
96 .Ek Kadam Unnati Ki Aur. campaign is launched by which company in Telangana state?
Ans- Intel India
97. According to Global Terrorism Index 2015 released by Institute for Economics and Peace (IEP) , What is India's position ?
Ans-India was the sixth most affected by terrorism.
98. India.s first mega silk cluster will come up in which Indian state?
Ans- Karnataka
99. 23rd Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Economic Leaders Summit was held at which place ?
Ans- Manila, Philippines
100. Who elected as the President of industry body Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) for the year 2016 ?
Ans- Harshavardhan Neotia
101. Who won 2015 Reporters without Borders Prize ?
Ans- Syrian journalist Zaina Erhaim
102. Who has been appointed as a member to the high-level panel on health by United Nations (UN)?
Ans-Yusuf Hamied
103. The second World Congress for Disaster Management was held in which city?
Ans- Vishakapatnam
104.Who is the winner of the IBSF World Snooker Championship 2015?
Ans- Pankaj Advani
105. Which Indian Bank opens branch in Bangladesh recently ?
Ans- Axis Bank
106. On which date, World Fisheries Day is observed?
Ans- November 21
107. Which country hosted the 2015 ASEAN summit?
Ans- Malaysia
108. What is the name committee has been set up for promotion of Sanskrit language?
Ans- N Gopalaswami committee
109. Who will be the Chief Guest at the 67th Republic Day parade of January 26, 2016?
Ans- Francois Hollande
110. Which Indian state has signed a sister-state agreement with South Australia?
Ans- Rajasthan
111. Which Indian state has entered the Guinness Book of World Records for planting the most number of saplings in one day?
Ans- Uttar Pradesh
112. Who became the first Indian to win the Asian Woman Footballer of the Year award in the United Kingdom?
Ans- Aditi Chauhan
113. Who became 1st player to win ATP World Tour Finals for 4th consecutive time ?
Ans- Novak Djokovic
114. Who was appointed Executive Director to Asian Development Bank ?
Ans- Swati Dandekar
115. Who won presidential polls in Argentina ?
Ans- Mauricio Macri
116. Who was appointed as Special Representative for Somalia and Head of the UN Assistance Mission in Somalia (UNSOM)?
Ans- Michael Keating of United Kingdom
117. What are masala bonds?
Ans- Rupee denominated overseas bonds
118. On which date, the National Milk Day is observed?
Ans-26 November
119. Which country will host the 12th South Asian Games in 2016?
Ans-India
120. What amount of insurance is provided for Rupay classic card holders?
Ans-Rs. 1,00,000/-
121. Who is appointed as chairperson of Target Olympic Podium Scheme (TOPS)?
Ans- Anju Bobby
122. Who is the new President of ASSOCHAM?
Ans-Sunil Kanoria
123. International Day for the Elimination of Violence Against Women observed on which date ?
Ans- 25 November
124.What is the new deadline to for completion of rural connectivity through all- weather roads under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY)?
Ans-2019
125. 11th East Asia Summit 2016 will be held at which place ?
Ans- Lao PDR
126. What is the range of Nuclear-capable Dhanush missile ?
Ans-350 kms
127. Which country has launched the Canadian communication satellite Telstar 12V?
Ans- Japan
128. Who was appointed as Prime Minister of Portugal ?
Ans- Atonio Costa
129. Who will be the first woman Secretary-General of the Commonwealth?
Ans- British lawyer Patricia Scotland
130. India co-developed the Barak-8 missile with which country?
Ans- Israel
131. Which banking major is shutting down its private banking operations in India?
Ans- HSBC
132. Online system- Bhavishya was launched for what purpose?
Ans- Online pension tracking system
133. Which two countriesplayed the first day-night Test cricket match?
Ans- Australia and New Zealand
134. Who is current President of Portugal ?
Ans- Anibal Cavaco
135. Noboru Karashima, who passed away recently, related to which among the following fields?
Ans- historian
136. Which state set up NRI Commission first time in India?
Ans- Punjab (Kerala becomes the 2nd state )
137. Who has been declared the IAAF?s male athlete of the year for 2015?
Ans- American decathlete Ashton Eaton
138. Who has won the 2015 Macau Open Grand Prix Gold Badminton tournament?
Ans-P V Sindhu
139. In context to Indian defence system, „INS Kadmatt? belongs to which type?
Ans-Anti-Submarine Warfare (ASW) Corvette
140. The Bharat Stage (BS)-V norms will be implemented from which year?
Ans- 2019
141. Who is the author of the book titled-„Vanessa and Her Sister??
Ans-Indian-origin author Priya Parmar?s novel – ?Vanessa and Her Sister? has been named by New York Times in its annual prestigious list of 100 most notable books of 2015.
142. Who was re-elected as the president of Asian Tennis Federation (ATF) ?
Ans-Anil Khanna
143.Who won the 2015 Davis Cup tennis title ?
Ans-Great Britain by defeating Belgium
144. Who won the first ever day-night cricket test ?
Ans-Australia against New Zealand
145. Who is Prime Minister of Turkey ?
Ans- Ahmet Davutoglu
146. UN climate summit 2015 held at which place ?
Ans- Paris
147. Who won the Delhi Half Marathon in the men and women categories ?
Ans- Ethiopian Birhanu Legese and Kenyan Cynthia Limo in men and women categories respectively
148. Kawal Tiger Reserve is located in which state ?
Ans- Adilabad district in Telangana
149. Which state is the host for the International Film Festival of India (IFFI) 2015?
Ans- Goa
150. Who is the chairman of the committee on Revisiting & Revitalizing the PPP model of Infrastructure Development ?
Ans- Vijay Kelkar
151. World Toilet Day observed on ........?
Ans- 19 November
152. Who was sworn-in as Bihar Chief Minister ?
Ans- Nitish Kumar
153. Who has been chosen for the prestigious 2015 Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development ?
Ans- The United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR)
154. Who was appointed as the next Permanent Representative of India to the United Nations at New York ?
Ans- Syed Akbaruddin
155. Which country declared Ebola Free by World Health Organization (WHO) recently ?
Ans- Sierra Leone
156. What is the name of India-Russia Joint Military Exercise held at Rajasthan ?
Ans- „Indra-2015?
157. What is the full form of UDAY ?
Ans- Ujwal DISCOM Assurance Yojna for financial restructuring of debt of power distribution companies
158. Recently, which two countries of Europe have conducted a joint session of both governments after a conflict of 25 years?
Ans- Bosnia and Serbia
159. "IMPRINT INDIA? initiative is aimed at improving what field in India?
Ans- Scientific research.